Sıkça Sorulan Sorular: Yurtdışından Online Alışveriş

Merhaba! Herkese keyifli pazarlar! Bu ayın başından beri her pazar moda dışında sizlere yardımcı olabileceğime inandığım konulardan bahsetmeye devam ediyorum. Geçen sene yayınladığım, birkaç yıllık yabancı alışveriş sitelerinden alışveriş deneyimimi ve edindiğim bütün bilgileri derleyip oluşturduğum Yurtdışından Online Alışveriş Rehberi bugüne kadar en çok görüntülenen yazım oldu. Bu süre içinde aklınıza takılan soruları bana ulaştırdınız, bir çoğunuzun siparişini birlikte oluşturduk bile diyebilirim. Romwe.com’dan ilk siparişimi verirken benim de aklımda onlarca soru vardı, merak ettiklerimi net bir şekilde öğrenebileceğim bir kaynaksa maalesef yoktu. Bu yüzden sizlere bu konuda destek olabilmek ve sizlerle harika diyaloglar kurabilmek beni çok mutlu ediyor.

Bu konudaki genel bilgiler için Yurtdışından Online Alışveriş Rehberi‘ni ziyaret edebilirsiniz. Bugün daha önce pek de detaya inmediğim ama zaman içinde sizlerden sıklıkla gelen soruları cevaplamaya çalışacağım.

 

 

S: Yabancı alışveriş sitelerinde beden seçimini nasıl yapmalıyım?

Bu soruya genel bir cevap vermek çok zor çünkü tıpkı ülkemizdeki markalarda olduğu gibi, markadan markaya ürün kalıpları farklılık gösteriyor. Benim favorilerim olan Romwe ve Shein’de her bedende ürün ölçülerinin ne kadar olduğu bilgisine erişebilirsiniz, böylece kendi vücudunuza hangisinin uyacağını seçmek çok kolaylaşıyor. Bense bu sitelerden alışveriş yaparken Türkiye’de tercih ettiğim (yani Europe sizes) bedene göre sipariş oluşturuyorum. 

Dresslink, Wholesale7, Sammydress gibi aynı zamanda toptan satış yapan Çin-Japon kaynaklı sitelerdeyse, sizin de tahmin edeceğiniz gibi bedenler bizim standartlarımıza göre en az 1-2 beden daha küçük. Bu sitelerde ürün sayısı çok fazla olduğu için her ürünün ölçülerinin doğruluğuna güvenmek biraz zor. Ancak göz kararı, kıyafetin bol ya da dar olması isteğinize göre hareket etmelisiniz.

Amerika kaynaklı Asos gibi alışveriş sitelerindeyse ülkelere göre beden ölçüleri ve tüm detaylı bilgiye ulaşmak mümkün olduğu için, beden seçimi konusunda daha güvenilir bir alışveriş yapabilirsiniz.

 

S: Ürünler fotoğrafta göründüğü gibi mi geliyor?

Bir önceki cevabım gibi, bunu da genellemek mümkün değil. Daha önce de saydığım gibi benim en güvenerek alışveriş yaptığım Romwe, Shein ve Asos’da görselde gördüğüm ürünün birebir aynısının elime ulaşacağını biliyorum. Burda yalnızca kıyafetin kumaşına, dikişine ya da rengine tam dikkat etmediğimde ya da ürün görseli stüdyo çekimden dolayı yanıltıcıysa aksi bir durum yaşayabilirim.

Belki biraz fazla genel bir bakış açısı olacak ama, websitesinin tasarımından müşteri hizmetlerinin hitabet şekline kadar kabataslak bir inceleme sonucu ürün fotoğraflarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığıyla ilgili bir yargıya varabiliyorum. Bu tamamen hem bireysel alışverişlerimde hem de Blogger-Marka işbirlikleriyle deneyimlediğim bir çok farklı site olması sayesinde kendimce oluşturduğum kriterler doğrultusunda -benim için- sonuç veriyor.

Diğer bir nokta ise yine gözlemleriniz sonucu elde edebileceğiniz bir fikir. Eğer ürün görseli bir bloggera ya da profesyonel bir sokak çekimine ait gibi görünüyorsa ama ürün fiyatını inanılmaz derecede düşük buluyorsanız, bu “birebir” aynı ürünü elde edemeyeceğiniz anlamına gelebilir. Birebir kelimesini vurgulamamın sebebi, belki aynı kalitede bir ürün olmayacak ama en azından fiyat-performans beklentisini karşılayacak ve görseldeki ürüne “benzer” bir ürün olabileceği anlamına geliyor. (Bu belki yalnızca çok dikkatli bir gözün fark edebileceği bir ayrım olabilir ya da ilk bakışta göze çarpabilir. Bu bilgileri yalnızca bu yazıda ve “Yurtdışından Online Alışveriş Rehberi” yazımda ismini geçirdiğim siteler için paylaştığımı unutmayın lütfen) Aynı zamanda ürün görsellerinin kaliteli olmasına, piksellerin dağılmamış olmasına dikkat ederseniz, beklentilerinizi karşılayacak bir alışveriş yapma şansınız artacaktır.

 

S: Sipariş verirken adresimi Türkçe mi İngilizce mi yazmalıyım?

Ülkeler listesinden Türkiye (Turkey) ‘yi seçtikten sonra adresinizle ilgili vermeniz gereken herhangi bir ingilizce bilgi kalmıyor. Yurtdışından gönderilen tüm paketler doğrudan İstanbul’a ulaşıyor ve bu noktadan sizin adresinize doğru yola çıkıyor. Yani yazdığınız adres Türk yetkililer tarafından okunacağı için Türkçe yazmanız gerekiyor.

 

S: Yurtışından sipariş verdiğimde kapıda ödeme seçeneği var mı?

Elbette binlerce kilometre öteden kapıda ödeme seçeneğiyle sipariş vermek imkansız. Yabancı sitelerin hiç birinde bu seçenek yok, banka/kredi kartınızla site üzerinden ya da daha güvenli bir ödeme şekli olan Paypal’ı tercih ederek yine kart bilgilerinizle ödeme yapabilirsiniz.

 

S: Para birimi dolar ya da euro olan sitelerden yaptığım alışveriş kredi kartıma nasıl yansır?

Daha önce de dediğim gibi en güvenli ödeme yolu Paypal ve ödemeyi Paypal üzerinden yapmayı seçenerseniz (ödeme ekranında bu tercih size sunulur) dolar ya da euro türündeki sipariş tutarınızın kaç TL olarak kartınızdan çekileceğini görebilirsiniz. Ve ödeme işlemi kredi kartınıza TL olarak yansır.

 

S: Yurtdışındaki alışveriş sitelerinden aldığım ürünler ne kadar sürede elime ulaşır?

Kargo tercihinizi yaparken Standart, Express Shipping, Fast Shipping gibi farklı seçeneklerden birini seçmeniz gerekir. Standart kargolamayla gönderilen paketler 2 hafta – 1 ay gibi bir süre içerisinde adresinize ulaşacaktır. Ancak bazı aksaklıklar da yaşanabiliyor, mesela benim bir kargo paketim 3 ay boyunca gönderildiği ülkede bekletilmişti. Hızlı kargolama yöntemlerinden birini hiç denemediğim için bir yorum yapamıyorum.

 

 


Leave a Reply