Yurtdışından Online Alışveriş Rehberi

Merhaba! Bugün uzun zamandır paylaşmak istediğim ve sizlerden de çok fazla soru gelen bir konuyu kaleme almaya karar verdim. Yurtdışındaki websitelerinden alışverişle ilgili tecrübe ettiklerimi, yazıyı olabildiğince kısa tutmaya çalışarak aktaracağım, çünkü bahsedilecek çok fazla nokta var.

Öncelikle zaten blogumu takip edenler farkındadır ki kombinlerimde kullandığım çoğu parça yabancı markaların online satışından. Çoğunlukla Romwe.com, Shein.com, Dresslink.com, Dressin.com, Asos.com, Newlook.com ve Newchic.com, gibi yabancı alışveriş sitelerini tercih etmememin ilk sebebi herkesin ziyaret ettiği mağazalardan daha farklı seçimler yapabilmemi sağlaması. Ayrıca blogumu dünya çapında platformlarda da paylaştığım için kıyafetlerimin her takipçim için erişilebilir olmasını sağlamalıyım. Diğer bir önemli tercih sebebim fiyatların -çoğunlukla- özellikle AVM’lerdeki mağazalarla kıyaslandığında çok daha uygun olması. Liste böyle böyle uzamaya devam eder; yurtdışından alışverişte dikkat etmeniz gereken maddeler ise şöyle:

Beden Seçimi XS? S? M?

En çok sorulan sorulardan biri benim hangi bedeni seçerek alışveriş yaptığımla ilgili. Bu konuda net olmak gerekirse, nerdeyse her sitenin bedeni farklı. Yani mesela benim en çok tercih ettiğim Romwe‘de beden seçimimi tıpkı Türkiye’de tercih ettiğim gibi yapıyorum. Aynı zamanda her kıyafetin ölçülerini de mezurayla üstümde ölçerek kontrol etmeyi unutmuyorum; özellikle elbise ve eteklerin uzunluğunu netleştirebilmek için harika bir yöntem. Bu siteleri ziyaret ettiğinizde çok fazla ürünün -özellikle üstler- “one size” yani tek beden olduğunu göreceksiniz. Bu da aşağı yukarı bizdeki medium (M) gibi bir kalıba denk geliyor -bazen large da olabilir- Bu kıyafetler çoğunlukla bol bir kesime sahip. Shein (kısa süre önce isim değiştirdi, eskiden Sheinside idi) de Romwe’yle aynı sistemle çalışan bir site. Kardeş siteler de diyebilirizi; hatta Romwe‘den alışveriş yaptığınızda ürünler Shein ambalajında bile gelebiliyor.

Beden seçiminde en çok kafanızı karıştırabilecek site büyük ihtimalle Dresslink olacaktır. Burada XS, S, M ve L Avrupa değil Asya standartlarında olduğu için mutlaka ölçü tablosunu ve ürünün ölçülerini kontrol etmeniz gerekiyor. Mesela ben bir kaç gün önce Dresslink’ten verdiğim bir siparişte (Ağustos Wishlist‘imdeki kıyafetler) üst parçaları M hatta bir tişörtü L bedende seçtim.

Fiyat Karşılaştırma

Bu benim yurtdışından alışverişe yönelmenin ilk sebebiydi aslında. Stradivarius, Zara ve Pull and Bear gibi markaların tasarımlarını çok seviyorum ama özellikle kazak, ceket ya da kaban gibi ürünleri çok yüksek fiyatlarla sezon satışına sunduklarını düşünüyorum, aynı tarzdaki ürünleri çok daha uygun fiyatlara bu sitelerde keşfedinde hemen denemek istemiştim. Tabi fiyatlar dolar üstünden, maalesef kur yükselince bu pek de karlı bir alışveriş olmayabiliyor ama bazı ürünlerin fiyatlarını yüksek bulup da vazgeçmeyin, sitelerin derinliklerinde harika parçaları çok uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Tecrübe konuşuyor!

Ödeme

Sanırım bu en çok çelişkiye düştüğünüz kısım, sitelerin güvenilir olup olmadığına karar vermek zor olabilir. En azından yukarıda saydığım sitelerden daha önce sipariş verdiğim ve sağlıklı bir şekilde elime geçtiği için güvenle alışveriş yapabileceğinizi söyleyebilirim. Zaten bu sitelerin tamamında Paypal ile ödeme yapmayı tercih edebilirsiniz ki Paypal dünyanın en güvenilir ve yaygın kullanılan ödeme şekli. -Ve tabi ki kapıda ödeme gibi bir tercih yok-

Ödemeyle ilgili bahsetmek istediğim diğer bir konu -belki sizin de dikkatinizi çekecektir- Dresslink‘te fiyatların inanılmaz derecede uygun olması. Tabi nedenini nasılını bilmiyorum ama diğer sitelerdeki aynı ürünlerin yarı fiyatlarına hatta belki daha da az fiyata satışta olduğunu görebilirsiniz. Ürünlerin -benim denediğim ve gözlemlediğim kadarıyla- bir kalite farkı yok. Aslında olayı ürünleri sepetinize attığınızda kargo ücreti artınca fark edeceksiniz, o zaman zaten fiyatlar eşitleniyor gibi oluyor. Ama “free shipping” yani ücretsiz kargolu ürünleri de tercih edebilirsiniz.

Kargo, Üst Limit, Gümrük

Ve bana en çok sorduğunuz bölüme geldik. Kargo ve gümrükle ilgili çok fazla soru geldiği için olabildiğince net ve detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacağım. Öncelikle kargo ücreti Romwe ve Shein‘de 50 dolar ve üstüne ücretsiz eğer limite ulaşamazsanız ise kargo ücreti “standart shipping” yani standart gönderim için 15 dolar (küsuratı olabilir), Dresslink ve Dressin‘deyse sepetinizdeki ürünlere göre farklı kargo ücretleri çıkıyor. Kargonun net olması benim için daha tercih edilesi.

Diğer bir konu gümrük: eğer 100 dolar ya da 75 euro limitini aşmazsanız kargonuz gümrüğe takılmaz ama bir şartla; ayakkabı satın almadıysanız. Aşağı yukarı yeni uygulanan bir durum; Türkiye’de ayakkabı satışları düştüğü için müşteriyi yurtiçine daha çok yönlendirmek amacıyla yapıldığı söyleniyor. Yurtdışından 1 dolar değerinde bir terlik bile alsanız gümrük vergisi ödemeniz gerekiyor yoksa paket gönderildiği yere geri dönüyor. Durumla ilgili net bilgi sahibi değilim ancak bir arkadaşım bu durumu yaşayınca haberdar olmuştum, eğer ayakkabı almayı düşünüyorsanız konuyu internette bir araştırmanızı öneririm.

++ (21.01.2016, düzenleme) Dayanamayıp bir kez şansımı deneyeyim deyip yurtdışından bir ayakkabı siparişi verdim. Sağ salim, normal koşullarda, hiç bir ekstra ücret ödemeden elime ulaştı. Yeni edindiğim bilgilere göre, bu uygulama sadece marka ya da marka ayakkabıların sahteleri için uygulanmak üzere değiştirilmiş. 

Kargo, paketin ne kadar sürede geldiği, hangi şirketle geldiği gibi sorular da çok fazla soruldu. Her websitesi farklı bir kargo şirketi tercih ediyor ama genel olarak zarf tipindeki küçük paketler PTT ile geliyor. Ne sipariş verirsem zarf tipi olur? Mesela 3 tişört 1 pantolon bile alsanız bu büyük ihtimalle küçük bir paket olacağı için PTT ile gelecektir. Büyük -kiloluk- paketler ise Romwe ve Shein‘den alışveriş yaptığınızda Aramex ile geliyor. Dresslink ve Dressin‘de ise kargo tipinizi seçerken Aramex ya da başka firmaları tercih edebiliyorsunuz tabi farklı fiyatlarla. Bu zamana kadar bana gelen paketlerin hızını vesaire değerlendirecek olursam -çok değişken olmakla birlikte- en kötüsü PTT ve en iyisi Aramex diyebilirim. Aramex ile Çin’den gelen paketlerim 2 hafta gibi bir sürede elime geçiyor ve çalışanları çok kibar ve anlayışlı, ben adreste olmadığımda, arayıp bulunduğum yere kadar paketi getiriyorlar. Hem İzmir’de hem de Bursa’da aynı durumu yaşadım. Ancak PTT inanılmaz değişken bazen 1 haftada bazen 3 ayda paketimi elime aldığım oldu. Şans diyelim!

Bütün bunlara eklemek istediğim bazı şeyler:

* Shein.com‘da Free Trial Center yani Ücretsiz Deneme Merkezi adında bir bölüm var ve her hafta 5 farklı ürünü toplamda 10 kişiye hediye etmek için çekiliş düzenleniyor. (Daha net açıklamak gerekirse, her bir ürünü 2 kişinin kazanma şansı var ve toplamda 5 farklı ürün için çekiliş düzenleniyor) Bu çekilişe Shein sayfasını Facebook’ta beğenerek ve kazanmak istediğiniz ürünü Facebook’ta paylaşarak katılabiliyorsunuz. Ben ilk ve son katılışımda çiçekli bir kimono kazanmıştım, siz neden kazanamayasınız! 🙂

** Bu sitelerin çoğunda alışveriş yaptıkça puan kazanıyorsunuz. Her birinde 1 puan farklı bir değere geliyor, 1 dolar ya da 1 cent gibi. Bu puanlarla alışveriş yapmak da bir o kadar keyifli ve kazançlı oluyor. 

*** Eğer siparişinizi oluşturduysanız ödeme yapmadan önce Google’da o siteye ait kupon kodları için bir arama yapın. Mesela Romwe’den alışveriş yapıyorsanız Romwe coupon code gibi bir arama yaptığınızda %10’dan %60’a kadar farklı kuponlar bulabilirsiniz.

Umarım yazı olabildiğince açıklayıcı olmuştur ve aradığınız soruların cevaplarını bulabilmişsinizdir. Yanıtlanmayan sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz, mutlaka cevaplayacağım. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşçakalın! 🙂


44 Comment

  1. ayakkabı alamamak çok saçma tamda romwede yeni bir bot beğenmiş ve gözümü karartmışken. resmen saçmalık!
    yazınız çok güzel olmuş bu arada teşekkürler 🙂

  2. Ece says: Reply

    Bu konuyla alakalı yazılardan en iyisi,hatta tek iyi diyebilirim..hah şoyle..çok tesekkurler ,)

  3. hafifeal says: Reply

    Yurt dışından alışverişin en büyük keyfi, ithalat olarak distirbütörlüğü alınmamış özellikle elektronik ürünlerin çok daha düşük ücretlerle satın alınabilmesi ve daha farrklı modellere ulaşmanın keyfidir. Gümrük problemleri her ne kadar can sıksa da her zaman daha avantajlı

  4. coskunlufigen says: Reply

    anlatım için teşekkürler..Romwe den bi kaç bişey begendim..yeni keşfettim siteyi..mesela mangodan aldığım bi gömlek ordada var hatta mangonun kendi sitesinde daha ucuza geldi bana..burası markafoni tredyol gibi karışık markalar mı satıyor..ürünlerin markalarını göremedim de..birde iade olmuyordur dimi yurtdışı olunca..

    1. Melike says: Reply

      Merhaba 🙂
      Romwe’de hem kendi markalarının ürünleri hem de farklı markalar var ama trendyol gibi değil daha çok toptancıdan ürün alıyorlarmış gibi
      düşünebiliriz. İade yapılıyor, ben hiç denemedim ama paketlerin geri gönderirken kargoda kaybolabildiğini duydum ne kadar doğrudur bilemiyorum.

  5. Nihal says: Reply

    Merhaba, new chic sitesinden beğendiğim birkaç parça var (keten elbise, gözlük, ayakkabı ve çanta) ama günlerdir almaya cesaret edemiyorum, Site hakkında araştırma yaparken bloğunuza ulaştım. Siz bu siteden alışveriş yaptınız mı ? sorun yaşadınız mı ? yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. Melike says: Reply

      Merhaba Nihal 🙂
      Evet, yazımda da bahsettiğim gibi Newchic.com’dan alışveriş yapmıştım. Yukarıda bahsettiğim tüm siteler deneyimlediğim ve memnun kaldığım alışveriş siteleri, herhangi bir sorun çıkacağını zannetmiyorum.

  6. Guleycan says: Reply

    Merhaba biraz ustunden zaman gecmis ama baktigimda en kapsamli yazinin bu konudaki bu oldugunu soyleyebilirim. Ben de bir elbise ve canta siparisi verdim ancak zarf halinde geldigini ve ptt de oldugunu soyluyorlar su an bulamiyorlar klasik bir ptt hali ama canta bile zarf halinde gelebilir mi bu konuda bir fikir sahibi misiniz
    Simdiden de cok tesekkur ederim

    1. Melike says: Reply

      Merhaba,
      Benim de bu zamana kadar kocaman paketlerde gelir diye düşündüğüm siparişlerimın zarf formunda gönderildiği oldu. Yurtdışından siparişte çok alışılagelmiş bir durum; kargo paketini olabildiğince küçültmeye çalışıyorlar. Eğer sipariş verdiğin çanta yumuşak bir kalıba sahipse büyük ihtimalle neredeyse bir tişört formunda katlanmıştır 🙂

  7. Ece says: Reply

    Merhaba internette bulduğum en açıklayıcı yazı buydu çok yardımcı oldu gerçekten .) bir sorum olucak shein.com da sipariş kargoya verildikden kaç gün sonra Türkiyeye geliyor acaba

    1. Melike says: Reply

      Merhaba Ece,
      Shein’den gönderilen kargolar 2 hafta, maksimum 3 hafta içinde Türkiye’ye geliyor.

  8. Eda says: Reply

    Merhaba giç topshopdan sipariş verdinşz mi? Birde adresi türkçe mi girmeliyiz karar veremedim ilk siparişim olucak da yurtdısından 🙂

    1. Melike says: Reply

      Merhaba Eda,
      Topshop’dan hiç sipariş vermedim maalesef, ama adres bilgilerinde ülke adını İngilizce yazman yeterli, ev adresin ülkemizdeki dağıtımda kullanılacağı için Türkçe olmalı.

  9. Aylin says: Reply

    Merhaba. Bu sitelerden baska yani cokta bilinmeyen herkesin kola kolay olasamadigi siteler önerir misiniz?

  10. Aslıhan says: Reply

    Merhaba. Ben romwe den alışveriş yaptım ama 1 hafta geçmesine rağmen kargo durumu 17 track ta not found olarak görünüyor. Takip edemiyorum. Sizde statü nasıl değişiyor ldu??

    1. Melike says: Reply

      Merhaba Aslıhan,
      Çoğunlukla kargoya verildikten sonra 1-2 gün içinde takip numarasıyla kargo hareketlerini takip edebiliyorum. Ama bazen henüz kargoya verilmeden hazırlık aşamasındayken kargo kaydı yapabiliyorlar o zaman not found uyarısı alabilirsin.

  11. Beyza says: Reply

    Merhaba asostan bir sipariş verdim 75 euro altında ayakkabı da değil fakat hala elime ulaşmadı siz hiç böyle bir sorun yaşadınız mı?

    1. Melike says: Reply

      Merhaba, Asos’dan verdiğim siparişler en geç bir hafta içinde bana ulaşıyor. İstersen kargoyu sorgulayıp Asos’la iletişime geçebilirsin.

  12. Hande says: Reply

    Merhaba ben shein free trial dan kazandım,verdikleri kuponu yazdım ama kargo ücreti yinede istiyor. Siz ücret ödemişmiydiniz?

    1. Melike says: Reply

      Merhaba,
      Ben kargo ücreti ödememiştim ancak aradan çok uzun bir zaman geçti, çalışma şekillerini değiştirmiş olabilirler.

  13. zeynep says: Reply

    Merhaba Melike hanım Ekici Hukuk bürosundan yani Ankaradan yazıyorum, ben Jollychic diye internet sitesinde gördüğüm bu alışveriş sitesinden 3 adte ürün aldım 245, TL civarında, fakat ürünler Medium du bedenleri çok farklı büyük geldi vede kaliteleri bakımından çok kötü bulduğum için geri iade yapmak istiyorum.İade nasıl yapıcam bilemiyorum çünkü yurtdışından gelen ürünlermiş ilk defa böyle bir siteden alışveriş yaptım…ne yapmalıyım…yardımcı olurmusunuz lütfen rica etsem…

    1. Melike says: Reply

      Merhaba, öncelikle Jollychic sitesinden hiç alışveriş yapmadığım için bu konuda bir tecrübem yok. Yurtdışındaki alışveriş sitelerine iade yapmak elbette mümkün, sitedeki sipariş sayfasında bununla ilgili yani “Return” alanı olması gerekir, sorun yaşıyorsanız Livechat’ten bir temsilciyle iletişime geçerseniz çözüm bulacaklardır diye tahmin ediyorum.

    2. Özge says: Reply

      Merhaba Zeynep Hanım ben de Jollychicten alışveriş yaptım ama nerdeyse 3 hafta oluyor kargom hala gelmedi sizin kargonuz da böyle geç mi gelmişti?

  14. Burçak says: Reply

    Merhaba, ben Romwe’den alışveriş yapmayı düşünüyorum. Romwe coupon code’ların olduğu bir site buldum ancak güvenemedim. Herhangi yasal olmayan bir durum yok değil mi bu kodlarda? Teşekkürler şimdiden.

    1. Melike says: Reply

      Merhaba, kesinlikle yasal olmayan bir durum yok. Ben de sipariş verirken mutlaka indirim kodlarını kullanıyorum 🙂

  15. Cansu says: Reply

    Jollychic te alışverişte bulundunuz mu nasıl bir site güvenebilir miyim

    1. Melike says: Reply

      Merhaba, maalesef Jollychic’ten hiç alışveriş yapmadım ama ismini duyduğum bir site, tehlikeli bir durum olacağını zannetmiyorum 🙂

  16. kevser says: Reply

    ayakkabı almak konusunda da bir sıkıntı yok yani doğru mu anladım acaba? bi de gümrük parasını kartla ödeme yaparken ürünün fiyatıyla birlikte mi hallediyoruz?

    1. Melike says: Reply

      Merhaba Kevser,
      Üstünde marka logosu olmadığı sürece ayakkabıların gümrüğe takılma ihtimali oldukça düşük. Siparişi verirken yalnızca sipariş tutarının ödemesi alınır, eğer kargo paketi gümrüğe takılırsa gümrük vergisi o zaman ödenir.

  17. Gamze says: Reply

    Merhabalar. Bende topshop tan bi alışveriş yaptım ama hangi kargo şirketiyle elime ulaşır acaba bi bilginiz var mı

    1. Melike says: Reply

      Merhaba Gamze,
      Maalesef Topshop’tan hiç online sipariş vermediğim için hangi kargo şirketiyle çalıştığını bilmiyorum. Ama sitesinde yazıyordur mutlaka, bir kontrol etmeni öneririm.

  18. Glsm says: Reply

    Merhabalar ,sizden bir konu hakkında yardımıZı rica edecektim, dresslik sen baya bi önce alışveriş yapmıştım ama kargom elime ulaşmadı , gümrüğe takılacak herhangi bir ürün almadım ve toplam ücretini 100tlyi geçirmemiştim . Arayıp sorabileceğim bir numara var mı acaba bildiğiniz , yardımcı olabilirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. Melike says: Reply

      Merhaba,
      Yurtdışından satış yapan alışveriş sitelerine genellikle telefon aracılığıyla ulaşmak mümkün değil ancak sitelerinde mutlaka müşteri hizmetleri servisi bulunur. Online chat ya da mail aracılığıyla iletişime geçebilirsin, siteyi bir kontrol etmeni öneririm.

  19. irmons says: Reply

    Merhaba Melike 🙂 Bloğunu yeni keşfettim ve gerçekten çok faydalı güzel şeyler var. Tebrikler 🙂 Online Alışveriş konusu benim de gündemimde bu aralar çünkü artık her şey her yerde. Farklı şeyler giymek istiyorum. Ama aklımı karıştıran kredi kartı ile ödemelerde sen ödemeyi dolar veya euro ile yaptıktan sonra kredi kartı ekstrende de aynı para birimi ile mi ödeme yapıyorsun yoksa türk lirasına çevriliyor mu ? Bu iş için ayrı bir kredi kartı çıkartmayı düşünüyorum. Yardımın için şimdiden teşekkürler

    1. Melike says: Reply

      Merhaba İrem,
      Öcenlikle teşekkür ederim! 🙂 Ödeme sayfasında sipariş tutarı dolar ya da euro şeklinde görünüyor ancak kredi kartı hangi bankaya aitse onun döviz kuruna göre türk lirasına çevrilip tahsil ediliyor. Yani Türkiye’de alışveriş yapmak için kullandığın kredi kartıyla tüm satın alma işlemini yapabiliyorsun, özel bir kart çıkartmaya gerek kalmıyor.

  20. Lerna says: Reply

    Merhaba romwe de sadece paypal mi oluyor kredi karti ile odeme yaptigimde hep sorun cikior . Birturlu alisveris yapamiorm. Ayni kartla Asos ‘la alisveris yapabiliorm. Romwe’ den yapamiorm 🙁

    1. Melike says: Reply

      Merhaba, Paypal ülkemizden çekilene kadar Romwe’deki tüm siparişlerimi Paypal üzerinden ödüyordum, artık bu seçeneği kullanamadığım için kredi kartı ile ödemeyi seçiyorum ve bu zamana kadar bir hatayla karşılaşmadım.

  21. Shoeslover says: Reply

    Merhabalar, shein sitesinden ayakkabı olma niyetim var ama numaralar ile ilgili bilgi yetersizliği var sitede emin olamıyorum. Sizin bi bilginiz var mı :))

    1. Melike says: Reply

      Merhaba, durumu şöyle kısaca izah edeyim; ben Türkiye’de 36,5-37 giyiyorum. Shein ve Romwe’den aldığım ayakkabılardaki 37 numara 36,5 kıvamında ayağımı tam sarıyor. Yani Shein’deki numaralar Türkiye’ye kıyasla en az yarım numara daha küçük.

  22. Mine says: Reply

    Merhaba. Etsy ile ilgili pek bir şey yok yazıda ama yine de belki yardımcı olabilirsiniz. Etsy aracılığıyla Almanyadaki bir satıcıdan 40 dolarlık alışveriş yaptım. Siparişimi vereli 5 gün oluyor ve standart kargo nedeniyle ürün takibi yapmak olanaklı değilmiş. Siparişimin ülkeye girip girmediğini nasıl anlayabilirim? PTT gümrükteyken vs. bana ulaşır mı? Gümrüğe takılır mı, takılırsa ne yapmam gerekir? Yani kısacası takip numarasina vs. sahip olmadığım bu ürün için yapabileceğim bir şey var mı cevaplayabilirseniz sevinirim.

    1. Melike says: Reply

      Merhaba Mine,
      Takip numarası olmayan kargo paketlerinin hareket bilgisine ulaşmak mümkün değil, yani gümrüğe takılırsa bile bunu öğrenemiyorsun. PTT sanki paketin üstünde bir telefon numarası yazmıyormuş gibi davranıp hiç bir şekilde iletişime geçmeye çalışmadığından da durum daha da kötü maalesef. 40 dolarlık bir sipariş, kozmetik ve replika (üstünde marka logosu olan) ürün olmadığı sürece gümrüğe takılmayacaktır, o yüzden bir sorun yaşanacağını sanmam.

      1. Mine says: Reply

        75 olan sınır düşürülüp 30 euro ve üzeri vergiye tabi tutuldu sanıyordum ben son değişikliklerle, belirli tür ürünler için mi geçerli bu?

        1. Melike says: Reply

          Bu değişliği duymuştum ama şimdi sen hatırlatınca araştırdım ve resmi sitede de 30 euro limitini gördüm. Benim limiti aşan tutardaki paketlerim gümrüğe takılmadı bu zaman kadar, faturaları olduğundan daha düşük tutarda kestikleri için olabilir.

          1. Anlıyorum umarim dediğiniz gibi bir sorun çıkmaz cevaplarınız ve faydalı yazınız için çok teşekkürler.

Leave a Reply